Passionskoncert - Scarlattis Stabat Mater

Fredag d. 7. april 2023, kl. 16:00
Lindevang Kirke, Hattensens Alle, 2000 Frederiksberg
Musica Ficta og Bjarke Mogensen (accordeon), Bo Holten (dirigent og fortæller)
Gratis adgang

DOMENICO SCARLATTI MED BJARKE MOGENSEN
555 sonater, det er hvad Domenico Scarlatti er blevet berømt for. Vanvittigt virtuose stykker der passer ligeså godt i Vladimir Horowitz’ hænder som i enhver begavet cembalists. Og har tjent som det superelegante indslag i enhver keyboardspillers koncerter i snart 300 år.

Men nu har Danmarks store accordeonist, Bjarke Mogensen, kastet sig over disse barokke virtuosperler og spiller dem på sit eget lodrette keyboard, så det klinger så autentisk, som havde Scarlatti tænkt dem sådan.

Musica Ficta og Bjarke Mogensen sammenstiller et udsnit af de 555 sonater med de bedste af Scarlattis vidunderlige vokalværker, der aldrig har fået den påskønnelse, de fortjener. Først og fremmest er der her tale om det 10-stemmige Stabat Mater, der på mageløs vis fremmaner Jesu Moders klage og sorg ved sønnens kors i et ekspressivt 25 min. langt forløb. Men der er også Messe-satser og et herligt Te Deum for dobbeltkor. Og i alt dette akkompagneres Musica Ficta af Bjarke Mogensens accordeon, som her tjener som den continuo-akkompagnatør, der ligger som basis for næsten al musik fra barokken.

Domenico Scarlatti fødtes 1685 i Napoli i en rigtig musikerfamilie: Tre af hans brødre og hans far var også komponister, – opera-komponister nemlig, for det var det man var i Napoli på den tid. I 1685 fødtes også både Händel og Bach, og vor Scarlatti, Domenico, har lidt uretfærdigt stået i skyggen af de to store tyske barok-giganter.

Undervejs vil Bo Holten fortælle om Scarlattis farverige liv og værk, bl.a. hans konkurrence-spil med Händel i Rom omkring 1710 hvor de to unge genier duellerede på cembalo og orgel. Hvad udfaldet blev… ja det kan du få at vide ved koncerten.