Lindevang Kirke
kirke i en mangfoldig verden
Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Richard Strauss In Memoriam - koncertforedrag

08
SEP

Dato Søndag d. 8. september 2019, kl. 16:00
Sted Hattensens Alle 12, 2000 Frederiksberg
Medvirkende
23 solostrygere dirigeret af Christian Øland, foredrag v. Tore Leifer
Pris
100 kr. / u. 18 gratis

Den 8. september 2019 er 70-årsdagen for Strauss død, og det markeres med foredrag om og opførelse af Metamorphoser ved et eftermiddagsarrangement i Lindevang kirke på Frederiksberg. 

Nogle få professionelle musikere, flere dygtige amatørmusikere - tilsammen 23 solostrygere - musikformidleren Tore Leifer og den unge dirigent Christian Øland går sammen for at belyse komponisten Richard Strauss med ord og toner. Hvem var han? En sand kunstner? En verdensfjern skønånd som lod sig hylde af et brutalt regime? En fornægter af nye tider? Er Metamorphoser en refleksion over menneskets skabende såvel som destruktive evner i lyset af komponistens lange liv, Tysklands forvandlinger, kollaps og endeligt spæde genopståen?  

Metamorphoser
er for mange musikere noget af det ypperste og ses som kulmination af den romantiske musik. Værket er helt unikt, idet alle medvirkende er ”solister” som spiller deres egen stemme. Der er således 23 solostrygere. Denne konstellation gør værket sjældent spillet – i særdeleshed sjældent spillet blandt amatørmusikere. Metamorphoser – et værk skrevet i Tysklands ruiner – henviser til betydningen ”forandringer” eller ”omdannelser”, som der jo havde været en del af i komponistens liv og mere ved vi egentlig ikke. 

Musikerne
Der samles 23 musikerne fra ind og udland. Kernen i ensemblet er amatørmusikere som kender hinanden fra det årlige Askov orkesterstævne og hertil suppleres med unge MGK studerende og 3 professionelle strygere. De professionelle stryger er Birgitte Øland (cello), Marianne Grandvig (violin) og Gunnar Lychau (viola), som alle, ved siden af deres egen virke, har arbejdet med instruktion og undervisning af amatører og unge professionelle.

Dirigenten
for projektet er den unge fremadstormende dirigent, Christian Øland (f. 1994) uddannet fra Sibelius akademiet i Finland, som trods sin unge alder allerede har han dirigeret de fleste Danske og mange Nordiske orkestre. Christian har deltaget i masterclass med Herbert Blomstedt og modtaget Carl Nielsens talentpris i 2016. Christian er også udøvende musiker som pianist og fagottist, har fungeret som fagottist i den Finske radioorkester og kender dermed musikudøvelse indefra. Det er kendetegnet for Christian at han parallelt med direktion af professionelle ensembler også har prioriteret arbejdet med amatører og unge musikere under uddannelses.

Musikformidleren
Tore Leifer er cand.mag. i musik-, film- og medievidenskab fra Københavns Universitet og uddannet i kordirektion ved Musikkonservatoriet i København. Tore er kulturmedarbejder ved Danmarks Radio og en polyhistor indenfor formidling af kultur og musik. Han er således mangeårig radiovært på kulturnyt og kultursøndah på P1, tilrettelægger på Kunstquiz på DR K og forfatter til bøger om musikalske og kulturelle emner, blandt andet dirigenten Tamas Vetoe og arkæologen Frans Blom. Senest har Tore nyoversat Selma Lagerlöfs klassikker "Niels Holgersens forunderlige rejse”.  

Koncerten er kronen på en intens øveweekend, hvor alle de medvirkende har mødtes og øvet værket sammen i Lindevang Kirke.

Projektet gennemføres med velvillig støtte fra Frederiksberg Fonden, William Demant Fonden og Dansk Tennis Fond og Knud Højgaards Fond.

Ophavsret: