Litteraturstudiekreds

Billedet viser en bog, med sider som en vifte

Til dig der elsker at læse!

Lindevang Kirkes litteraturkreds fortsætter til efteråret. Det er Vibeke Bruun Arildsen, som er uddannet cand.mag. i dansk og teatervidenskab fra Københavns Universitet, der står for aftenerne.

Vi mødes fire torsdage over efteråret 2023 kl. 19.30-21 i Lindevang Kirke. 

Reserver allerede nu datoerne i din kalender:

    • Torsdag 21. september
    • Torsdag 26. oktober
    • Torsdag 16. november
    • Torsdag 14. december

Vi læser tysk - på dansk

Fornemmelsen af at høre til eller ikke høre til et sted, finde sine rødder; det er emner, der bliver undersøgt – humoristisk og klogt – i to nyere tyske værker. Titlerne (se udførlig beskrivelse længere nede) er:  ”Hjem” af Judith Hermann og ”Herkomst” af Saša Stanišić.

Vi lægger dog ud med en klassiker, der sætter de nye romaner i perspektiv. ”Effi Briest” af Theodor Fontane udspiller sig i Det Tyske Kejserrige, en tid, hvor samfundet krævede, at den enkelte fulgte fastlagte regler og normer. Dem bryder den purunge Effi Briest, da hun er sin mand utro. Og så drager vi til Østrig i 1914 og læser Stefans Zweigs ”Utålmodige hjerter”, som Bille August filmatiserede i 2022.

    • 21. september: Theodor Fontane  (1895) Effi Briest
    • 26. oktober: Judith Hermann (2021) : Hjem
    • 16. november: Stefan Zweig (1939): Utålmodige hjerter
    • 14. december: Saša Stanišić (2023): Herkomst

Vibeke Bruun Arildsen er uddannet cand.mag. i dansk og teatervidenskab fra Københavns Universitet.

Hun arbejder som litterær oversætter og foredragsholder. Hun har oversat flere end 50 værker fra tysk, svensk, norsk og engelsk til dansk. Hun har tidligere arbejdet med tv-produktion for blandt andet DR, hvor hun lavede dokumentarprogrammer for børn. Desuden har hun arbejdet 13 år på Karen Blixen Museet, hvor hun blandt andet var med til at udvikle museets skoletjeneste, og hun har undervist i dansk. Vibeke har selv forfattet seks ungdomsromaner, debuten ”Marlene og kærligheden” udkom i 2004 på Gyldendal.

Vibeke Bruun Arildsen er vokset op i Randers, men har de seneste 29 år boet på Frederiksberg. Hun elsker at rejse, især til Tyskland, hvor Berlin næsten er hendes anden hjemby.

”Litteratur er en central del af mit liv. I mit daglige arbejde forsøger jeg at finde de helt rigtige danske formuleringer til de tyske sætninger. Jeg oversætter mange børnebøger, hvilket kræver, at teksten skal kunne læses højt på et lydefrit dansk. På Karen Blixen Museet har jeg haft mulighed for at dykke ned i forfatterskabet og arbejde med Blixens tekster og dermed også med livets store spørgsmål, hvilket har været en stor gave. I min fritid læser jeg naturligvis også og er desuden aktiv som læseguide.”

Kort beskrivelse af de fire værker

Effi Briest af Theodor Fontane (1895)

Effi er en livsglad pige, der som 17-årig forloves med sin mors tidligere tilbeder, den 38-årige von Innstetten.

Effi ser det som en leg; hun er ambitiøs og tiltales af at blive gift med en flot mand af adel med en god stilling, hvor hun vil opnå høj social status. Efter brylluppet flytter parret til den lille by Kessin i Østpommern, ikke langt fra Østersøen. Innstetten betragter Effi som et barn og ser det, til Effis fortrydelse, som sin opgave at opdrage og uddanne hende. Han er principfast, pligtopfyldende og optaget af at gøre karriere. I mangel på opmærksomhed fra Innstetten indleder Effi et forhold til forføreren major Crampas.

Mange år senere, da Effi og Innstetten rangerer højt i de sociale kredse i Berlin, skal dette vise sig at få fatale følger. Effis impulsivitet og livsglæde støder sammen med de preussiske æresprincipper og samfundets normer, som ubetinget må overholdes.

Romanen giver et fremragende indblik i de sociale vilkår i Bismarcks Tyskland.

 

Hjem af Judith Hermann (2021)

”Hjem” af Judith Hermann er en sært drømmende og subtil fortælling om en  kvindes nye liv ved havet.

Romanens kvindelige fortæller flytter ud af storbyen til kysten og digelandskabet. Hun er nu alene i et faldefærdigt hus, mens hun arbejder på sin brors cafe og sender breve til sin eksmand, som forbereder sig manisk på dommedag. Hun former et venskab med den ublu Mimi, som stammer fra egnen, bader nøgen og lave eksperimenterende kunst. Mimis bror, Arild, bor i nærheden, hvor han avler svin. På trods af hans stank af grisestald og dårlig aftershave, få ord og uglede hår forelsker fortælleren sig i ham.

Judith Hermann forener det mystiske, underspillede og humoristiske i ”Hjem”, der er en helt særlig roman om at finde sit hjem.

 

Utålmodige hjerter af Stefan Zweig (1939)

”Utålmodige hjerter” af Stefan Zweig er den eneste afsluttede roman fra forfatterens hånd.

Handlingen udspiller sig i 1914 kort før første verdenskrig nær grænsen til Ungarn.

Den unge løjtnant Anton Hofmiller bliver inviteret til bal på slottet hos den ungarske magnat Lajos von Kekesfalva. Løjtnanten byder husets datter Edith op til dans. Hun er lam i benene og kan ikke danse. Løjtnanten rammes af skyld og skam over at have sat Edith i forlegenhed. De mødes herefter i en periode og hans følelser udvikler sig til medlidenhed, mens Edith forelsker sig i løjtnanten. Medynk og stolthed gør, at løjtnanten ikke kan være ærlig overfor Edith, han forlover sig med hende, og fortæller om en ny mirakelkur, der kan kurere hende fuldstændig. Løgnene og skyldfølelsen vokser sig gradvist større, og katastrofen nærmer sig, da Edith opdager, at løjtnanten ikke har villet kendes ved hende offentligt.

Stefan Zweigs roman om løjtnanten og Edith er en dramatisk og psykologisk fortælling om faldgruberne ved medlidenhed og medynk. Den giver også et indblik i tiden og tankerne før krigen.

 

Herkomst af Saša Stanišić (2023)

Saša Stanišić har sin helt egen underfundige og legesyge skrivestil der gør at bogens grundtone er lys og fuld af sødme trods de alvorlige emner.

Herkomst er baseret på forfatterens egen historie som flygtning fra borgerkrigen i Jugoslavien, der førte ham til Tyskland som stort barn. Det er en universel fortælling om at måtte forlade det sted man hører til og være tvunget til at finde sig til rette i nye omgivelser. Om at være barn og teenager i et fremmed land, hvor man endnu ikke behersker sproget og måske til tider kan føle sig uvelkommen, men alligevel formå at slå rødder.

Samtidig er romanen en smuk og kærlig fortælling om demens via forfatterens bedstemor der mister sin erindring og bliver rodløs og forvirret i sin nutid. Bedstemorens erindringstab og forfatterens eget tab af hjemlandet flettes sammen og belyser hinanden elegant og livsbekræftende.

Herkomst handler også om grandtante Zagorka der rejser til Sovjetunionen for at blive kosmonaut. Om en marxistisk professor der har glemt Marx. En bosnisk politimand som gerne vil bestikkes. En værnemagtsoldat med et særligt mælkeritual. Og om ildspyende, talende drager og en drabelig slange.

 

Kom og del din glæde ved at læse, litteraturkredsen er åben for alle og det er gratis at deltage.

Spørgsmål og tilmelding rettes til sognepræst Marie Louise Østergaard-Hansen på mail (mlo@km.dk) eller telefon (27217458). Man kan også tilmelde sig elektronisk her

Tilmelding skal ske senest d. 1. september

   Litteraturstudiekreds